fredag 15. april 2011

Balansere blits med andre lyskilder

De fleste småblitser har en fargetemperatur rundt 5600K - 6000K. Dette passer godt med vanlig dagslys og sol. I de aller fleste tilfelle har vi flere lyskilder i tillegg til blitsen. Har du en blits, og går ut en solskinnsdag, da har du en flott lyskilde i sola, gjerne sammen med en stor reflektor! Vi er nesten opplært i at sola er vårt største problem. Betrakt den heller som en fotolampe med kontinuerlig lys. Dess lenger lukkertid, dess mere lys. For blitsen derimot har ikke lukkertiden noen betydning, så lenge du holder deg innenfor synkroniseringshastigheten for ditt kamera. Det betyr at du kan bruke sola til å lyse opp noe i bildet, og blitsen til noe annet. Dersom sola er hovedlyset, stiller du inn etter det, og bruker blitsen til å lette på skygger. Du ser fort at blitsen da gjør seg best om den ikke er like sterk som sola, men kanskje et f-trinn svakere.
En annen måte er å la sola belyse landskapet / bakgrunnen, men blende ned et f-trinn eller to. Så belyses hovedmotivet med blitsen slik at dette blir korrekt eksponert. På denne måten får du en dyp, knallblå himmel. I dette tilfellet blir blitsen hovedlyskilden, mens sola er støttelyset. Dersom hovedmotivet befinner seg i et skyggefullt område, kan det gi en nesten trolsk effekt.
Dette handler om å styrketilpasse blits og sol (eller andre lyskilder). Effekten blir langt bedre dersom vi også tar hensyn til lyskildens fargetemperatur. Bildet får mest naturlig uttrykk dersom lyskildene har tilnærmet samme fargetemperatur. Ved å tilpasse blitsens farge til omgivelsene, kan vi stille hvitbalansen i kameraet etter dette.
Et motiv i skyggen utsettes for himmelens blå lys. Blitsen filtreres med et blått filter, CTB, og kameraets hvitbalanse stilles inn på skygge.I overskyet vær er det ikke fullt så blått lys, da holder det kanskje med 1/2 CTB.
Solnedgangen er oransje. Da er det bare å utruste blitsen med CTO, som er oransje. Det samme gjelder for 60W lyspærer inne. Med stearinlys må det kanskje benyttes 2xCTO.
Her er det satt et oransje filter, CTO, foran blitsen, for å tilpasse lyset til det seine kveldslyset fra sola. Bildet er tatt like før sola går ned.
Husk hovedregelen: blitslyset påvirkes bare av blenderen. Sollyset, derimot, påvirkes av både blender og lukkertid.
Balansere mot innebelysning kan bli en balanseøvelse av de store, rene akrobatikken. Det skyldes den store forskjellen det kan være mellom forskjellige lyskilder. 25W er forskjellig fra 60W. Lysstoffrør er forskjellig fra glødelamper, LED og halogen likeså. Da kan det være nødvendig å gjøre et valg, for så å slå av alle andre lamper.

Utfordringen med filter, er å få tak i dem og å feste dem. Noen blitser, som de fra Nikon, har egne filter som er enkel å feste på blitsen. Men en universell løsning som passer uansett, er mer å foretrekke. Det blir nok utstyr å holde orden på, verre blir det om hver blits må ha sitt eget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar