fredag 15. april 2011

Gruppebilder

Oppstilte gruppebilder er ofte en større utfordring enn vi liker. For min del fungerer en oppstilling med to blitser foran gruppa godt. Det er vanskelig å unngå skygger, derfor er det viktig å sikre at skyggene ikke blir mørkere enn to blendertrinn under 18%, eller det som lysmåleren oppfatter som normalt.
På dette bildet står det en blits på hver side av kameraet, ca fire-fem meter fra gruppa. Blitsene står på linje med de ytterste personene. Disse får da mest lys fra én blits, mens de i midten og lengst bak får omtrent like mye lys fra begge blitsene. På det neste bildet er venstre blits i hodehøyde, høyre blits i brysthøyde. Mørke personer bør derfor plasseres foran, ut mot kanten, dersom dette er mulig. Blitsene bør ikke stå for lavt, for å unngå skygger på ansiktene bak i gruppa. Men kanskje det fungerer like godt om en blits står høyt, og den andre litt lavere?


Dersom det trenges litt separasjon fra bakgrunnen, hjelper det godt med et lys bak gruppa. Blitsen rettes mot ryggen på de bakerste deltakerne. Ønskes en avgrensing, brukes et svart ark på en eller flere sider av blitsen. Ønskes en spredning, benytter jeg en rundspreder. På dette bildet står det en blits med rundspreder bak midten av gruppa, tett inntil buskene bak.

Mer uformelle gruppebilder rundt et bord synes jeg fungerer best med en blits over bordet. Blitsen utstyres med en omnibounce- / rundspreder-forsats. Her henger den fra taket rett over bordet, noe som vises med skyggene på bordet.



Dersom det er en dominerende lyskilde i rommet, eller sol ute, setter jeg i tillegg en blits på motsatt side, retning mot sola. Her kommer sola inn fra høyre (over hyttetaket). En blits står til venstre utenfor gjerdet. Rett utenfor høyre bildekant henger en blits med rundspreder fra takrenna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar