fredag 15. april 2011

Blits som utfyllingslys av bakgrunn

Her er bakgrunnen mørkere enn hovedmotivet, f.eks. motlysbilde der bakgrunnen kommer i skyggen. Finn korrekt belysning (blender/lukkertid) for hovedmotivet, og rett blitsen mot bakgrunnen i stedet. Blitsen må da nødvendigvis være løs fra kamera! Ønskes lys bakgrunn, settes blitsen nær eller med full styrke mot bakgrunnen. Ønskes mørkere bakgrunn, flyttes blitsen vekk, eller styrken reduseres.


Jentene står i vinduet i andre etasje, jeg står på bakken. Her er en blits plassert inne i rommet slik at den lyser opp bakvegg og tak. Dette trekker jentene frem. Uten bakgrunns­belysningen ville håret flyte sammen med mørket i rommet. I tillegg er det benyttet to blits ute; en under vinduet, og en utfyllingsblits til høyre for kameraet, 2,5 m oppe.Først stilles styrken inn på bakgrunnslyset, dernest blitsen under vinduet, og så til slutt utfyllingslyset. Det er utfyllingsblitsen som kaster skyggene fra vinduskarmen. Her har jeg brukt to blitser med radiotrigging. Sola skinner lavt inn fra høyre.Først stilte jeg inn kamera for bakgrunnsbelysningen. Jeg ønsket en tydelig blå himmel. Deretter satte jeg opp blitsen til venstre for grillen for å gi ønsket lys på maten. Blitsen ble justert i styrke til det passet.Bakgrunnen ble i mørkeste laget, slik at grillen nesten gikk i ett med trærne. Jeg la derfor en blits bak grillen, slik at trærne ble opplyst. I dette tilfellet ble det kanskje litt i meste laget, men bedre enn uten.

Hva ønsker du å oppnå? På bildet til venstre kommer det tydelig frem at det er en skyggefull plass på verandaen. Lyset fra sola reflekteres i vegg og vindu inn i skyggeområdet, og behovet for blits er ikke så stort.Men dersom en ”viktig” person satt i campingstolen, ville det kanskje være nødvendig med en blits som på bildet til høyre. Eller kanskje blitsen heller skulle henge i takrenna fremfor å ligge i skjul på golvet? Om blitsen sitter på kameraet, vil den bli for svak til å nå inn i skyggeområdet.

***

Vær obs på reflektende gjenstander i rommet! Ringen på veggen bak er reflekser fra metallringen rundt en takspot over personene. Her har jeg benyttet en blits på hver side av kamera, begge med paraply.

I mange tilfelle har bakgrunnen en reflekterende overflate. Med blitsen litt til siden for kamera vil denne refleksjonen oppheve skyggene fra motivet. Ved å flytte motivet lenger fra bakgrunnen, vil skyggene bli helt borte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar