fredag 15. april 2011

Bruke lyset flere ganger

Dersom lyset kan brukes flere ganger, betyr det at vi trenger færre lyskilder! På nettet finnes mange eksempler på sofistikerte oppstillinger for å la én blits gjøre jobben for tre! Speil, hvit kartong og reflektorer er eksempler på gode hjelpemidler.
På bildet til venstre er det benyttet en blits bak motivet, og et speil utenfor venstre bildekant. Lyset brukes dermed to ganger.


På bildet er det, i tillegg til speil, benyttet en reflektor som sitter rundt objektivet. De blasse fargene på høyre side skyldes reflekser i objektivet, og ville vært unngått med motlysblender. Lyset fra en blits jobber for tre!


I tillegg kan det hende at rommet i seg selv inneholder reflekterende flater. Et blankt møbel, ei dør eller en vegg. Forsøk med en blits i paraply som står omtrent like langt fra motivet som bakgrunnen. Litt på skrå sett fra motivet. Paraplyen vil spre lyset og hindre skarpe skygger, tillegg vil en del av lyset sendes direkte på bakgrunnen og viske ut skygger som måtte falle der. Sett fra kameraet vil det kanskje dukke opp reflekser fra bakgrunnen som hindrer at motivet smelter sammen med bakgrunnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar