fredag 15. april 2011

Det enkleste er å sette blitsen på kameraet, men...?

Blitsen på kameraet, pop-up eller i blitskontakten, har en stor fordel: den er alltid der. Utover dette er den mest en ulempe: · Den gir ingen kontroll av lyssetting, · "Alt" blir berørt av blitsen, ingen mulighet til å lyssette enkelte elementer · Lyset blir flatt, rett på med reflekser, skarpe skygger og ofte røde øyne. · Det som er nærmest blir overeksponert, og det som er lengst unna blir undereksponert. · Blitslyset endres dersom kameraet beveges. · Fotograferingsavstand er begrenset til blitsens rekkevidde. Med andre ord: "en venn i nøden". Vær obs dersom du benytter en gammel blits. Det kan hende at spenningen i kontakten er så høy at kameraet blir ødelagt! Dette kan du sjekke med et voltmeter mellom blitskontaktene i blitsskoen.
Tar jeg blitsen av kameraet, åpner det seg egentlig uendelig mange muligheter, bare jeg kjenner en del grunnprinsipper for lyset. Blitsen setter jeg oftest på stativ, men det finnes mange måter å sette den fra seg på. Lag noen kulestropper i ymse lengder, og den kan festes til det meste. Ei kule med hull i (eller et kronestykke), og rund strikk som fås kjøpt i hobby- / tekstil- / garnforretninger. Du klarer deg ikke uten!
Tre blitser: en ved hver ende av bordet - diagonalt, på stativ og løftet til taket. En blits oppe på et skap bak fotografen lyser opp ryggen på de nærmeste personene. Blitslyset kaster spennende skygger inn over festbordet. Blitsene er justert for å passe til blender 8 og ISO 200. For å lette litt på skyggene der blitsen ikke lyser er det benyttet 1/60 sekund, men kunne gjerne vært 1/15-1/30, kanskje lenger. Etterpå var det bare å gå rundt og ta de bildene jeg ønsket! Ingen personer ble like; se bildet.
Lyskilden står fast som i et studio, og lyset endres ikke selv om jeg flytter kameraet til siden eller nærmere / lenger fra. OBS: Bruker du blitsstativ ute, pass på at det ikke blåser overende! Spesielt ved bruk av paraply. Bruk sandposer, tau, kulestropp eller tape for å holde det fast. Fra venstre: kulestropp, radiosender, radiomottaker, kabel til blits, brakett med festebolt for å legge blitsen på paraplyfestet, paraplyfeste, sparkel med festebolt og klype med festebolt.Fra venstre: kulestropp, radiosender, radiomottaker, kabel til blits, brakett med festebolt for å legge blitsen på paraplyfestet, paraplyfeste, sparkel med festebolt og klype med festebolt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar