søndag 17. april 2011

Ta blitsen med på skauen!

I skogen er det lite lys, da trærne stenger over 90 % ute fra skogbunnen.
En løs blits kan hjelpe deg til å lysne på detaljløse skyggeområder.

Eller blitsen kan hjelpe deg til å øke fargemetningen. I novewmber er de fleste fargene blitt borte, men en stripe sollys fikke meg til å sperre opp øynene. I naboens rogn lyste det plutselig kraftig rødt i de ellers så triste, brune rognebærene. Dette måtte det være mulig å kopiere inne i skogen med en blits!
Disse rognebærene var mørke og triste inntil blitslyset traff dem:

Igjen regelen om å ikke belyse alt dersom det er noe spennende å fotografere. Først måler jeg lyset slik at ingenting blir gjengrodde, svarte skygger, samtidig som himmelen skal beholde fargene. Deretter blitsen med "snute" for å begrense lyset til den nærmeste klasen med bær.
***
Selv i Bøkeskogen i Larvik er det mørkt ved skogbunnen. Selv om det er mye lys om vinteren, så er det tett løvverk om sommeren. Det lave kveldslyset slipper gjennom, men skyggene blir dype og mørke.

En blits ute til høyre letter passe på skyggene. I dette bildet ble blitsen trigget med Nikons IR-trigging. For å få det til, må sensoren på blitsen ikke stå i sollys. Jeg benyttet en "vridd" SB900 til å trigge en SB600.

Eller blitsen kan skape eventyrlige rom i stedete for svarte hull:
Også her tok en SB600 imot IR-trigging, selv om den ligger i skyggen inne i stammen.
***
Et svakt utfyllingslys mot en stubbe:
***
Når sola ikke lenger treffer morgendogget, kan en blits lage det samme motlyset:

***
Mennesker har bodd i skogen gjennom mange hundre år, men etter lang tids fraflytting tar naturen skogen tilbake. En tur kan åpenbare etterlatenskaper i et ellers øde område:

Blitsen har lysnet på skyggene, men ikke slått ut den lave formiddagssola som skinner inn i pumpehuset.
***
Ikke bare skogsturen, men også nærmiljøet kan egne seg godt for kreativ blitsbruk. Dersom blitsen hadde stått på kameraet, ville skiltene blitt kraftig overeksponert. De er jo reflekterende!
 Blitsen ble derfor holdt langt ut til siden og foran kamera.
For å få den blå bakgrunnen, satte jeg oransje filter, CTO, foran blitsen, og stilte kameraets hvitbalanse på "lyspære", incandent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar