lørdag 16. april 2011

Røde øyne

Det er vel kanskje på sin plass å ta opp problemet med røde øyne i en veileder for bruk av blits. Dette er jo det klassiske problemet med blits og fargebilder.Årsaken til røde øyne er at vinkelen fra blitsen til personen og tilbake til kamera er for liten. Blitsen står for nær kamera! De fleste benytter kameraets innebygde blits, og da blir det rett ut blitsen og rett tilbake i objektivet langs samme akse. Problemet øker med avstanden.


Dette er tatt med blits på kamera, på ca 15-20 meters hold. Alle får røde øyne. I dette tilfellet lyser de opp som katteøyne, med rødt eller rosa fargestikk.


Når jeg da i denne veilederen legger vekt på å ta blitsen av kamera, skulle man tro at problemet var løst. Så enkelt er det ikke. På foregående kollegabilde er det flere av personene som får antydning til røde øyne. Det betyr at vinkelen fortsatt er uheldig for noen av deltakerne. Hvorfor blir det slik?

Hva er det som avfotograferes når vi tar bilder? Jo, elementer i bildet som reflekterer lys tilbake til kamera. Dette gjelder enten vi bruker blits eller annet lys. Det handler jo om lys. Alle har røde øyne, inni øyet. Det er netthinna vi ser, og den er gjennomvevet av tynne blodårer. De er røde. Hvorfor ser vi ikke at folk har røde øyne til vanlig? Det er pupillens tette fargepigmenter som regulerer mengden lys inn på øyet, og dermed også mengden lys ut fra øyet. De som mangler pigmenter i pupillen må derfor benytte kraftige solbriller i dagslys. Dette ser du tydelig hos albino dyr som kanin og katt, som kjennetegnes nettopp på de røde øynene.

Tilbake til mine kolleger. Siden noen av deltakerne får røde øyne, må det skyldes at lyset reflekteres tilbake fra netthinna og treffer kamera. Det er personene som står midt på hver halvdel. Dersom de ser svakt mot den nærmeste blitsen vil det røde lyset slippe ut igjen fra øyet. Hadde de sett rett mot kamera ville dette nesten ikke vært synlig. Lyset fra blitsen ville treffe sidekanten av netthinna, mens det som vises i kamera vil være det som er rett inn i midten av netthinna. Der er det ikke noe lys, så den vises som svart.Løsningen på røde øyne er derfor å flytte blitsen vekk fra kamera, og få personen til å se inn i kamera eller toppen av hodet på fotografen, men ikke til siden mot blitsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar