fredag 15. april 2011

Blits som utfyllingslys av hovedmotiv

Veldig mange bilder viser en overeksponert bakgrunn, f.eks. himmel. Med blits løses dette enkelt, men vil du ha full kontroll bør det gjøres manuelt. Finn ut hvilken blender og lukkertid som gir riktig himmel/bakgrunn.


Still inn blitsen mot motivet slik at den passer med valgt blender. Dersom du ikke kan benytte blenderen som kameraet er innstilt på, kan du endre iso, blender og lukkertid på kameraet, eller flytte blitsen nærmere/fjernere.


Det kan lønne seg å redusere bakgrunnslyset med ett trinn eller to dersom det er en homogen bakgrunn. (Pass på at lukkertiden ikke er kortere enn synk-tiden!)Ved å stille inn kortere lukkertid, blir bakgrunnen ”mørk som natten”. Her er brukt 1/250 sek.

Bakgrunnsbelysningen er målt med kamera, og dempet med ett trinn.på den måten blir skyggene mørkere, men ikke gjengrodd svarte. I tillegg er det benyttet to blits, en på hver side av gata, med tilpasset lysstyrke, hhv ½ og ¼ effekt.Et eksempel til: Frukten henger moden oppe i treet, men bakgrunnen blir overeksponert.
Jeg bestemmer meg for hvordan jeg vil ha himmelen.

Dette gir undereksponert frukt.

Setter en blits på stativ og opp mot frukten. Det gir veldig sterke reflekser, og skyggene blir mørke

En hvit paraply foran blitsen og tett opp til frukten, løser problemet med høylys og skygger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar