fredag 15. april 2011

Elektronblits vs. studioblits

Jeg har aldri benyttet studioblits. (Ikke engang på DigIT-treffet i Drammen!) Jeg skal derfor være varsom med å si for mye om disse, men det jeg har oppfattet, deler jeg gjerne.

Studioblitsene har uendelig mange muligheter. Det finnes masse ekstratilbehør, og, -de gir kraftig lys. De krever også mye energi, og derfor må de fleste kobles på lysnettet. De koster, til dels mange ganger mer enn elektronblitsen. De som benytter batterier koster desto mer. Studioblitsene har (vanligvis?) ikke automatikk, og kan stille styrken trinnløst. Blitsene er sterkere dess dyrere de er, fra 150Ws og oppover.Blitslampa sitter festet utenpå aggregatet og er rundspredende (omnibounce). Rundt lampa sitter en ring som tilleggsutstyret festes i: reflektor, softboks, snute og rutenett. Et tilleggsfeste over eller under gir feste for paraply.Fargetemperaturen er avhengig av lampa.Mange studioblitser har modelleringslys. Det er et svakere, kontinuerlig lys som hjelper til med å se hvordan lys og skygge faller på modellene.

Elektronblitsen er liten, lett og får energi fra vanlig oppladbare batterier. Koster fra rundt 300 kr og oppover. Etter hvert er det laget masse tilleggsutstyr også for disse. Eller, som mange gjør, lager tilleggsutstyret selv. (Det er jo morsomt, utfordrende og tilfredsstillende, også.)Det finnes egne blitser for de forskjellige kameraprodusentene, men de rimeligste er ikke merkespesifikke. Noen er bare laget for TTL-automatikk, noen kan brukes både manuelt og automatisk, og noen få kan bare benyttes manuelt akkurat som studioblitsene. Elektronblitser kan benytte mye av utstyret for studioblitser, bare ikke de største softboksene og paraplyene.Lampa sitter inne i en beskyttende reflektor.Fargetemperaturen er gjerne rundt 5600K - 6000K.Styrken varierer avhengig av pris. Elektronblitsens styrke oppgis i ledetall, men jeg tror ledetall 50 tilsvarer 75Ws.

Elektronblitsen er laget slik at lyset varer kortere og kortere dess mindre lys som skal genereres. Det varer gjerne fra 1/800 sekund til 1/20000 sekund for de fleste med automatikk og manuell styrkekontroll.Studioblitsene er konstruert helt annerledes. Dette innebærer at lyset varer mye lenger. De har kanskje korteste lysglimt 1/1600 sek ved ¼ effekt, hvorpå lystiden blir lenger dess svakere effekt. Full effekt er kanskje så mye som 1/500 sek og lenger. Men 1/16 effekt er kanskje lenger enn 1/500 sekund. Det betyr at studioblitser er lite egnet til å ”fryse” raske bevegelser, noe de heller ikke er beregnet på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar