fredag 3. juni 2011

Soligor 400mm f:5,6

Tidlig 80-tallet i Berlevåg. Jeg trengte et teleobjektiv for å feste alle vadefuglene til filmen. Svaret ble Soligor 400mm f:5,6 med nærgrense 6 meter. Lommeboka bestemte.

Objektivet var med på tur både på fjellet og i fjæra, og lysbildene fikk elever og kolleger til å sperre opp øynene. Stellers and, praktærfugl, fjæreplytt, heilo, tyvjo osv. osv. Hvordan tilfredsstiller dette objektivet i dag, med digitalt kamera? Tok en tur til Linnestranda for å "fange" fugl.
Bildet er tatt på ca 50 meter, og er forsåvidt ok. Litt bløttegnende og lav kontrast. Men problemet er crop-faktoren for Nikon DX. Med 1,5 tilsvarer dette et objektiv på 600 mm i utsnitt. Med manuell fokus og manuell eksponeringskontroll og uten fresnell på mattskiva, blir dette et håpløst prosjekt for fuglefotografering ute i felt. Fuglen er fløyet lenge før jeg fikk den i søkeren, og i alle fall før jeg fikk fokusert! Objektivet egner seg derfor bare til stillestående dyr og gjenstander, og det betyr evt. fotografering med åte eller annen foringsplass. Det skulle vært moro å forsøke en zoom a'la Sigma 120-400 i stedet, men den hadde jeg jo ikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar